當前位置:首頁 -高中英語試卷 - 高考英語試題 - 正文*

2004年各地高考卷

2014-5-20 6:00:00下載本試卷

2004高考試題浙江卷英語試題

I

第一部分:聽力(共兩節,滿分30分)

做題時,先將答案劃在試卷上。錄音內容結束后,你將有兩分鐘的時間將試卷上的答案轉涂到答題卡上。

第一節 (共5小題;每小題1.5分,滿分7.5分)

聽下面5段對話。每段對話后有一個小題,從題中所給的A、B、C三個選項中選出最佳選項,并標在試卷的相應位置。聽完每段對話后,你都有10秒鐘的時間來回答有關小題和閱讀下一小題。每段對話僅讀一遍。

例:

How much is the shirt?

A. £19.15    B. £9.15   C.£9.18

答案為B。

1. What do we learn about the man?

A.He slept well on the plane. B.He had a long trip.      C.He had a meeting.

2.Why will the woman stay home in the evening?

A.To wait for a call.     B.To watch a ball game on TV.  C.To have a dinner with a friend.

3.What gift will the woman probably get for Mary?

A.A school bag.       B.A record.          C. A theatre ticket.

4.What does the man mainly do in his spare time?

A.Learn a language.     B.Do some sports       C.Play the piano.

5.What did the woman like doing when she was young?

A.Riding a bicycle with friends. B.Travelling the country.    C.Reading alone.

第二節(共15小題;每小題1.5分,滿分22.5分)

聽下面5段對話或獨白。每段對話或獨白后有幾個小題,從題中所給的A、B、C三個選項中選出最佳選項,并標在試卷的相應位置。聽每段對話或獨白前,你將有時間閱讀各個小題,每小題5秒鐘;聽完后,各小題將給予出5秒鐘的作答案時間。每段對話或獨白讀兩遍。

聽下面一段材料,回答第6至7題。

6.Where does the conversation take place?

A. In a hotel         B.At a booking office     C.At a friend’s house

7.What will the man probably do in a few days?

A.Fly to another country   B.Come to the same hotel    C.Drive here to visit friends

聽下面一段材料,回答第8至10題。

8.What did the man worry about at the beginning of the conversation?

A.He might not find everything he wanted.

B.He might not have enough money with him.

C.He might not be able to carry the shopping.

9.How much should the man pay?

A.$5        B.$75        C.$75.05

10.What did the woman do in the end?

A.She charged the man a little less. 

B.She asked the man to pay her later.

C.She made a mistake in adding up the cost.

聽下面一段材料,回答第11至13題。

11.Where are the speakers?

1

A.In a classroom   B. In a theatre    C. In an office

12.Why does the man plan to leave the party?

A. He is going on vacation  B. He is going to a performance. C. He is going to the post office.

13.What does the woman offer to do?

A. Clean the office      B. Pick up the man’s son.   C. Finish the man’s work

聽下面一段材料,回答第14段至17題。

14.How does the woman feel at the beginning of the conversation?

A. Angry          B. Surprised         C. Sad.

15.What size bag does the woman want?

A. A 24-inch bag       B. A 29-inch bag.       C. A 32-inch bag

16.When will the woman leave for Mexico?

A. On Thursday.       B. On Friday         C. On Saturday.

17Where does the man work?

A. At a mail order company 

B. At an international travel service.

C. At the airport information desk.

聽下面一段材料,回答第18段至20題。

18.Why did the woman not go to college?

A.She didn’t pass the exam.

B.She wasn’t interested in college.

C.She couldn’t afford college education.

19.What job does the woman say she did?

A. She was a bus conductor  B. She was a shop assistant   C. She was a housekeeper.

20.What did the woman think of her friend’s college life?

A. It was busy        B. It was wonderful      C. It was dull.

第二部分:英語知識運用(共兩節,滿分45分)

第一節:單項填空(共15小題;每小題1分,滿分15分)

從A、B、C、D四個選項中,選出可以真入空白處的最佳選項,并在答題卡上將該項涂黑。

例:It is generally considered unwise to give a child_________he or she wants.

A. however   B. whatever  C. whichever  D. whenever

答案是B。

21. The winter of 1990 was extremely bad, ______ most people say it was the worst of their lives.

A. At last     B. In fact    C. In a word  D. As a result

22. The Wilson live in ______ A-shaped house near the coast. It is ______ 17th century cottage.

A. the; 不填    B. an; the    C. 不填;the  D. an; a

23. The discussion ______alive when an interesting topic was brought in.

A. was coming   B. had come   C. has come  D. came

24. ______students are required to take part in the boat race.

A.Ten strong young Chinese     B. Ten Chinese strong young

C. Chinese ten young strong     D. Young strong ten Chinese

25. We wanted to get home before dark, but it didn’t quite ______as planned.

A. make out    B. turn out   C. go on     D. come up

2

26. I ______pay Tracy a visit, but I’m not sure whether I will have time this Sunday.

A. should     B. might     C. would    D. could

27.---What do you want to do next? We have half an hour until the basketball game.

  ---______. Whatever you want to do is fine with me.

A. It just depends  B. It’s up to you  C. All right  D. Glad to hear that

28.---Brad was Jane’s brother.

  ---______he reminded me so much of Jane!

A. No doubt    B. Above all    C. No wonder D. Of course

29.Linda worked for the Minnesota Manufacturing and Mining Company, ______as 3M.

A. knowing    B. known     C. being known D. to be known

30.If you are feeling so tired, perhaps a little sleep would______.

A. act       B. help      C. serve    D. last

31. ______modeling business is by no means easy to get into, the good model will always be in demand.

A. While      B. Since      C. As     D. If

32. I’ve never seen anyone run so fast—______David go.

A. just watch    B.just to watch  C. just watching D. just having watched

33.We had three sets of garden tools and we seemed to have no use for______.

A. none      B. either      C. any    D. each

34. Because the shop______, all the T-shirts are sold at half price.

A. has closed down B. closed down  C. is closing down D. had closed down

35. Anyway, that evening, ______I’ll tell you more about later, I ended up staying at Rachel’s place.

A. when      B. where     C. what     D. which

第三部分:閱讀理解(共20小題;每小題2分,滿分 40分)

閱讀下列短文,從每題所級的四個選項(A、B、C和D)中,選出最佳選項,并在答題卡上將該項涂黑。

“It was all his own idea,” says Pat, the wife of California high school football coach Bob Peters. Bob had 36  made a “mothehood contract(合同)”—declaring that for 70 days this summer he would  37  the care of their four children and all the housrwork  38  he didn’t even know how to make coffee when he signed, he was very confident.

After 40 of the 70 days, he was ready to  39  . “ I was beaten down,” admits Bob. “ Not only is motherhood a  40  task, it is an impossible job for any normal human being.”

Bob and Pat were married in 1991. After the marriage, Pat  41  a secrectary to help put him through university.  42   Bob has been the football coach while Pat raised the kids.  43  two years ago Pat went back to work. “I had been  44  children so much, ” she  45 , “I couldn’t talk to a grown-up.” She continued to run the household,  46 —until Bob signed the contract.

Bob tried hard to learn cooking, but the meals he prepared were  47  . For the last three weeks, the family  48  a lot— sometimes having MacDonald’s hamburgers for lunch and dinner.

49  housekeeping, a home economics teacher had told Bob that a room always looks clean 50  the bed is made. “I found  51 —I shut the doors, ” he says. Soon the kids were wearing their shirts inside out. “When we went to  52  Pat at work, I made them wear their shirts  53 side out so they would look clean. ”

3

Now that Bob has publicly  54  he was wrong, he is  55   the child-raising and household tasks with Pat.

36.A. only      B. just        C. nearly       D. ever

37.A. stick to    B. set about     C. think about      D. take over

38.A. If       B. As        C. Since        D. Although

39.A. carry on    B. give up      C. break out      D. find out

40.A. strange    B. pleasant      C. difficult       D. serious

41.A. sent      B. employed    C. learned from     D. worked as

42.A. In time    B. Before long    C. Since then      D. Later on

43.A. Then      B. Thus       C. So         D. Still

44.A. near      B. after       C. about        D. around

45.A. insists     B. sighs       C. jokes        D. apologizes

46.A. besids     B. therefore     C. however       D. otherwise

47.A. terrible    B. tasty       C. expensive      D. special

48.A. starved    B. traveled      C. worked out      D. ate out

49.A. Due to     B. As for       C. Along with      D. Except for

50.A. until      B. before       C.if          D. unless

51.A. an easier way  B. a cheaper way   C. a cleaner way     D. a harder way

52.A. receive    B. welcome     C. great         D. fetch

53.A. good      B. wrong       C. right         D. opposite

54.A. admitted    B. suggested     C. agreed        D. explained

55.A. operating    B. realizing      C. sharing        D. performing

第三部分:閱讀理解(共20小題;每小題2分,滿分 40分)

閱讀下列短文,從每題所級的四個選項(A、B、C和D)中,選出最佳選項,并在答題卡上將該項涂黑。

A

  That cold January night, I was growing sick of my life in San Francisco. There I was, walking home at one in the morning after a tiring practice at the theater. With opening night only a week away, I was still learning my lines. I was having trouble dealing with my part-time job at the bank and my acting at night at the same time. As I walked, I thought seriously about giving up both acting and San Francisco. City life had become too much for me.

  As I walked down empty streets under tall buildings, I felt very small and cold. I began running, both to keep warm and to keep away from any possible robbers(搶劫犯). Very few people were still out except a few sad-looking homeless people under blankets.

  About a block from my apartment(公寓房間), I heard a sound behind me. I turned quickly, half expecting to see someone with a knife or a gun. The street was empty. All I saw was a shining streetlight. Still, the noise had made me nervous, so I started to run faster. Not untill I reached my apartment building and unlocked the door did I realize what the noise had been. It had been my wallet falling to the sidewalk.

Suddenly I wasn’t cold or tired anymore. I ran out of the door and back to where I’d heard the noise. Although I searched the sidewalk anxiously for fifteen minutes, my wallet was nowhere to be found.

4

Just as I was about to give up the search, I heard the garbage truck(垃圾車)pull up to the sidewalk next to me. When a voice called from the inside, “Alisa Camacho? ” I thought I was

dreaming. How could this man know my name? The door opened, and out jumped a small red-haired man with an amused look in his eyes. “Is this what you’re looking for? ”he asked , holding up a small square shape.

It was nearly 3 A.M. by the time I got into bed. I wouldn’t get much sleep that night, but I had gotten my wallet back. I also had gotten back some enjoyment of city life. I realized that the city couldn’t be a bad place as long as people were willing to help each other.

56. How did the writer feel when she was walking home after work?

A. Cold and sick          B. Fortune and hopeful

C. Satisfied and cheerful      D. Disappointed and helpless

57. From the first paragraph, we learn that the writer was busy _______.

A. solving her problem at the bank  B. taking part in various city activities

C. learning acting in an evening school D. preparing for the first night show

58. On her way home the writer________.

A. lost her wallet unknowingly        B. was stopped by a garbage truck driver

C. was robbed of her wallet by an armed man D. found some homeless people following her.

59. In the fifth paragraph, why did the writer say she was dreaming?

A. Someone offered to take her back home.  B.A red-haired man came to see her.

C. She heard someone call her name.     D. Her wallet was found in a garbage truck.

60. From the text, we can infer that the writer_______.

A. would stop working at night        B. would stay on in San Francisco

C. would make friends with cleaners      D. would give up her job at the bank

B

  These days a green building means more than just the colour of the paint. Green building can also refer to environmentally friendly houses, factories, and offices.

  Green building means “ reducing the impact(影響)of the building on the land”, Taryn Holowka of the U.S. Green Building Council in Washington, D.C., said.

  According to Holowka, buildings account for(占了)65 percent of total U.S. electricity use.

  But green buildings can reduce energy and water use. Also, the buildings are often located near public transportation such as buses and subways, so that people can drive their cars less. That could be good for the environment, because cars use lots of gas and give off pollution. Green buildings are often built on developed land, so that the buildings don’t destroy forests.

  Marty Dettling is project manager for a building that put these ideas into action. The solaire has been called the country’s first green high-rise building. According to Dettling, “We’ve reduced energy use by one-third and our water by 50 percent.”

  The Solaire cuts energy in part by using solar power. “ On the face of the building we have solar panels which change the sun’s energy into electricity, ” Dettling explained.

  The Solaire also has lights that automatically turn off when people leave the room. In addition, the building has lots of windows, allowing people to use the sun for light during the day. The Solaire cuts water by reusing it.

 

5

  Not everyone is eager to move into a green building, however, some people think that things like solar panels cost more money than traditional energy sources. Anyhow, Holowka said, “ It’s going to be big. ”

61. In the second paragraph, the underlined words “the buildling” most probably refer to_______.

A. an ordinary building         B. an energy-saving building

C. a green-colored building        D. a building in Washington, D.C.

62. A green building is often built on an area of land________.

A.which has thick forests around

B.which has already been used for buildings.

C.where people of high income live

D.where traveling around by car is most convenient

63. When Holowka says in the last paragraph, “It’s going to be big”, she means that green buildings_______.

A. will be more comfortable       B. will become popular in the future

C. will be more environmentally     D. will take the place of traditional buildings

64.What is the main subject discussed in the text?

A.    Dettling desighed the first green building in the U.S.

B.    Energy shortage calls for buildings of new design.

C.    Green buildings help save environment.

D.   The Solaire serves as a model of high buildings.

C

Central Park

  Outside among the trees, watch the wildlife — both the human and animal varieties. Call(212) 360-3465 or (212) 360-2726 for daily events and tours. Central Park stretches from 59th to 110th Sts., and from 5th Ave. to Central Park West

Empire State Building

  This is among the most striking buildings in the city, the nation, even the world. The observation deck(了望臺) on the 86th floor is open to the general public, offering a wonderful view of the city. On the second floor you’ll find the New York Skyride, a simulate helicopter ride over Manhattan. 5th Ave. at 34th St., Midtown/(212) 736-3100

Intrepid Sea-Air-Space Museum

  Five blocks west of Time Square, this museum has hundreds of air, deep-sea and space exhibits. Walk the flight deck of the 900-foot-long aircraft carrier Intrepid, see dozens of old and modern aircraft and ride the Intrepid Navy Flight Simulator. Pier86, W. 46th St. and 12th Ave./(212)245-0072

Madison Square Garden

If it’s big, it probably happens at the Garden. Check out sporting events, concerts and much more. Tours are available. 7th Ave., btwn. 31st and 33rd Sts., Midtown/(212)465-6741

65. The New York Skyride is for__________.

A. sightseeing    B. flight training    C. model plane sports D. city transportation

66. If a visitor is interested in music, he will probably go to __________.

A. Central Park            B. Empire State Building

C. Intrepid Sea-Air-Space museum    D. Madison Square Garden

6

67. What is the purpose of these text?

A.    To provide information of living in New York

B.    To provide directions of city traffic in New York

C.    To give visitors a guide to New York

D.   To give a brief introduction to the history of New York

D

We live in a technological society where most goods are mass-produced by unskilled labor. Because of this, most people think that craft(手工藝) no longer exists。

One of the ways these people wrongly support their view is by pointing to 100-year-old homes which are still solid, and arguing that it is the craftmanship that is responsible for their durability(持久性). “ Homes in those days were well-built,” they say. No doubt these homes were well-built, but what these people have done is mix up the quality of material used in the house with the quality of the craftmanship.

Homes today could be built to last just as long as those old home if people were willing or able to pay the price. For example, most people can no longer afford solid oak stairways, although they were once fairly common in older homes. Nor can they afford the high cost of employing a carpenter(木匠) to build the stairway. Yet if someone can pay the high cost, there are still plenty of carpenters around able to make those stairways. And not only would these carpenters know how to build them, they would probably do a better job than carpenters of old.

One thing the modern carpenter has which enables him to do a better job is much more advanced tools. Such tools as laser beams and powerplanes help them lay out a house better and make more precision cuts(精確切割) on the wood. Also, it is not uncommon any more to find carpenters with college degrees and carpenters with a solid knowledge of mathematics, which would enable them to deal with more difficult house designs.

The problem of modern quality, then, really boils down to the problem of material, for the modern carpenter is just as able to produce craftmanship as the carpenter of fifty years ago, but only if given proper material.

68. Compared to the carpenters in the past, modern carpenters are _________.

A. more successful   B. more learned  C. more imaginative D. more hardworking

69. What does the underlined word “they ”(paragraph 2) refer to?

A.    Carpenters who are fond of oak stairways.

B.    Carpenters who have college degrees.

C.    People who think highly of carpenters of old.

D.   People who think that modern material is of low quality.

70. What does the third paragraph mainly discuss?

A.     People in the past preferred to use oak to build stairways.

B.     It is now expensive to employ a carpenter.

C.     Modern houses last as long as the old ones.

D.    Good carpenters still exist in modern times.

71. What would be the best title for the text?

A.  Is Craft Dead?           B. Craft, Back to Life?

C.  History of Craftmanship       D. Carpenters Today and Yesterday

7

E

  It was an early September day, cool and bright and just right for running, and I was in the first few miles of a 10-mile race over a course(路線) with a few high hills. Still, I felt energetic; despite the hills it was going to be a fine run.

  Just ahead of me was Peggy Mimno, a teacher from Mount Kisco, New York. She too was running easily, moving along at my speed. The pace (步速) felt comfortable, so I decided to stay where I was; why pay attetion to pace when she was setting such a nice one? I’d overtake(追上) her later on when she tired.

  So I ran behind her. The course headed north for five miles, wandered west for a hilly mile, then turned south again along a winding road. The race was getting harder. We had four miles left and already it was beginning to be real work.

  Peggy overtook a young runner. She seemed to know him, for they exchanged a few cheerful words as she passed him. Their exchange worried me. You don’t chat during a race unless you are feeling good, and Peggy plainly was.

  Still, I was close enough to overtake her if she tired, so I didn’t give up hope completely. We were getting nearer to a long, punishing hill now and it would be the best. We were a mile from the finish line, so whatever happened on the hill would almost certainly determine who crossed it first.

  As I moved up the hill, my attention wandered for a few minutes. When I looked up, Peggy was moving away—first five yards, then ten, then more. Finally it was clear that there was no hope of catching her. She beat me soundly.

  There is an important lesson in that race. Women are thought to be weaker, slower and not nearly as skilled in sport. Yet as Peggy Mimno so clearly showed, the similarities between men and women runners are more important than the differences. I have run with a number of women, and I can say that it is often hard work.

72. What did the writer think of the race in the beginning?

A. It would be hard work          B. It would be an easy race

C. It would be a test of his strength      D. It would be a good learning experience.

73. What worried the writer when Peggy greeted the young runner?

A. Peggy overtook the young runner.     B. Peggy was running energetically.

C. Peggy was laughing at the writer      D. Peggy paid no attetion to the writer

74. By saying “a long, punishing hill”(paragraph 5), the writer implies that________.

A. Peggy would fail to reach the hilltop    B. men are more skilled at climbing hills

C. overtaking Peggy would be easy      D. climbing the hill would be a demanding task

75. What lesson does the writer learn from the race?

A.     Women are as good as men in sport.

B.     Women are better at climbing hills.

C.     He should have more training in a cross-country race.

D.     He should set a quicker pace at the beginning of a race.

第II

第四部分:寫作(共兩節,滿分35分)

第一節:短文改錯(共10小題;每小題1分,滿分10分)

此題要求你對一段文章改錯。先對每一行作出判斷是對還是錯。如果是對的,在該行右邊橫線上畫一個勾(√);如果有錯誤(每行不會多于一個錯誤),則按情況改錯如下:

8

此行多一個詞,把多余的詞用斜線(\)劃掉,在該行右邊橫線上寫出該詞,并也用斜線劃掉。

此行缺一個詞:在缺詞處加一個漏字符號(∧),在該行右邊橫線上寫出該加的詞。

此行錯一個詞:在錯的詞下劃一橫線,在該行右邊橫線上寫出改正后的詞。

注意:原行沒有錯的不要改。

Nowadays millions of people of all age take pleasure in a       76.__________

hobby which is both interested and fun. And every year        77.__________

more and more people start a stamp collection of your own       78.__________

and discover an interest which can even last lifetime. Starting      79.__________

your collection of stamps are easy because they are everywhere.     80.__________

Holiday and birthday postcards from relatives and letters        81.__________

from friends can all provide you for stamps from all over        82.__________

the world. So once you’ve started collecting seriously, you       83.__________

will probably want to join in the Stamp Collectors’ Club        84.__________

which exist to add more stamps to your collection.           85.__________

第二節:書面表達 (滿分25分)

  假設你是李越,你的加拿大筆友Steve來信說,他和他的一些同學正在學中文,請你推薦兩本學中文的詞典。根據下表提供的信息,請你給他寫一封回信。

英漢/漢英詞典

新華字典

收詞/字

18,000(英語)

20,000(漢語)

10,000

價格

52元

11元

特點

大量例子、用法說明,適合初學者

中國最常用的漢語字典

參考詞匯:推薦 recommend(v.) 英漢/漢英詞典 The English-Chinese Chinese-English Dictionary (ECCED) 新華字典 Xinhua Dictionary (XD)

注意:詞數:100左右

Dear Steve,

                                  Yours,

                                  Li Yue

9

英語試題參考答案

選擇題答案

第一、二、三部分(key to 1-75)

1.B  2.A  3.B  4.A  5.C  6.A  7.B  8.B  9.C  10.A

11.C 12.B 13.C 14.A 15.C 16.C 17.A 18.C 19.B 20.B

21.B 22.D 23.D 24.A 25.B 26.A 27.B 28.C 29.B 30.B

31.A 32.A 33.C 34.C 35.D 36.B 37.D 38.D 39.B 40.C

41.D 42.C 43.A 44.D 45.B 46.C 47.A 48.D 49.B 50.C

51.A 52.D 53.C 54.A 55.C 56.D 57.D 58.A 59.C 60.B

61.A 62.B 63.B 64.C 65.A 66.D 67.C 68.B 69.C 70.D

71.A 72.B 73.B 74.D 75.A

第四部分

第一節:

Nowadays millions of people of all age take pleasure in a       76.  ages  

hobby which is both interested and fun. And every year        77.interesting 

more and more people start a stamp collection of your own       78.their   

and discover an interest which can even last∧ lifetime. Starting    79.a    

your collection of stamps are easy because they are everywhere.    80.is    

Holiday and birthday postcards from relatives and letters        81.√     

from friends can all provide you for stamps from all over        82.with   

the world. So once you’ve started collecting seriously, you       83.But    

will probably want to join inthe Stamp Collectors’ Club        84. in 

which exist to add more stamps to your collection.          85.exists   

第二節:

Dear Steve,

I’m so pleased to learn that you and your classmates are learning Chinese. I’d like to recommend the following two dictionaries. The English-Chinese Chinese Dictionary is really a good one for beginners. It has 18,000 English words and 20,000 Chinese words. Besides plenty of examples, it has many notes telling you how to use a word. Xinhua Dictionary is the most popular Chinese dictionary, and it has a vocabulary of 10,000 words. It may also be useful to some advanced learners of Chinese. Of the two, ECCED is the more expensive, costing 52 yuan, and XD costs 11 yuan.

Please let me know if you want me to buy these dictionaries.

                             Yours

                             Li Yue

10

免费可以看污APP_免费可以看污片的软件_免费可以看污的完整视频网